Over mij

Mijn foto
Ik ben Suuz van Suikertaartjes, bekend van de enige echte Wavy taart. Omdat ik zoveel vragen krijg de laatste tijd over recepten en technieken, heb ik besloten zoveel mogelijk vragen hier te beantwoorden. Ik zal mijn best doen zoveel mogelijk nuttige informatie hier te plaatsen :) Als ik tijd heb zal ik ook binnenkort wat how-to's plaatsen. Voor informatie over wavy workshops of andere workshops kun je eens een kijkje nemen op mijn sites die onderaan deze pagina staan. Als je vragen hebt over recepten of iets anders op deze blog, stel ze alsjeblieft hier!! Dan kan ik alles gewoon 1 keer typen, en dan heeft iedereen er wat aan :)

maandag 3 januari 2011

Biscuit

Biscuitbeslag kun je in verschillende verhoudingen maken. De zeer eenvoudige, de eenvoudige en de fijnste (vrij lastige) verhouding.

Voor de fijnste verhouding gebruik je op 1 ei 25 à 30 gram kristalsuiker, 6 1/4 gram maizena, 18 3/4 gram bloem, 1/4 gram zout.
Voor de eenvoudige verhouding gebruik je op 1 ei 35 gram suiker, 10 gram maizena, 30 gram bloem, 1/4 gram zout.
Voor de zeer eenvoudige verhouding gebruik je op 1 ei 40 gram suiker, 12 1/2 gram maizena, 37 1/2 gram bloem, 1/4 gram zout. In dit geval zou je nog een 12 1/2 gram bloem kunnen vervangen door zelfrijzend bakmeel, maar dat hoort eigenlijk niet.

Per halve liter kun je uitgaan van 1 ei. Dus een vorm met een inhoud van 3 liter heeft 6 eitjes nodig.
Je kunt de inhoud berekenen (pi x r x r) of gewoon meten hoeveel water erin kan met je maatbeker.

Leg je eitjes eerst in warm water, of klop de eieren een paar minuten met de hand au-bain-marie. Warme eieren hebben namelijk "ontspannen" moleculen, waardoor ze veel meer lucht kunnen vasthouden.
Klop de eieren met de suiker tot je een lichtgeel, luchtig mengsel hebt verkregen. Dit duurt ongeveer een minuut of tien op een vrij hoge stand met de keukenmachine (geen magimix natuurlijk). Met de handmixer kan het best wat langer duren.
Als de eieren helemaal luchtig geklopt zijn, heel vlug de droge, gezeefde ingrediënten erdoor spatelen zonder de lucht uit de geklopte eieren te laten ontsnappen en het hele beslag zo snel mogelijk in een ingevette vorm overdoen. Vul de vorm niet verder dan 2/3.
Plaats het beslag in een voorverwarmde oven (150 graden) op het rooster en bak het in 30-40 minuten gaar.
Minimaal het eerste kwartier de oven niet openen!!

Iedere oven werkt natuurlijk anders. Als je ziet dat je biscuit in een bolvorm rijst, staat je oven te heet. Probeer het dan eens op 130 of 140 graden.

Laat je biscuit een paar minuutjes in de open oven afkoelen en stort hem daarna meteen op een taartrooster om hem verder te laten afkoelen.

11 opmerkingen:

  1. Ik kreeg onderstaand mailtje van Norbiba naar aanleiding van dit recept:

    Hoop niet dat je het erg vind dat ik je mail!
    Thanks voor je blog!

    Ik ga het zo proberen met een van de beslag moet nog ff kijken welke en dan hoef ik maar met 1 ei te doen :-)

    Nou heb ik nog 1 vraagje......er staan grammen in van bv 18, 3/4 hoe kan ik dat zien want mijn weegschaal geeft hele grammen aan.
    Is er wel een weegschaal die dat wel aan kan geven?

    groetjes norbiba

    Natuurlijk vind ik het niet erg dat iemand me mailt, maar deze blog ben ik juist gestart om het aantal soortgelijke mailtjes te beperken :)

    Dus Norbiba:
    Hiervoor heb je een digitale weegschaal nodig, al zul je meestal toch veelvouden van bovenstaand schema gebruiken. Het is namelijk verdomd lastig om 1 ei te kloppen in bijvoorbeeld je Kenwood of Kitchenaid. Zelfs met een handmixer wil het nogal eens een uitdaging zijn.
    Beter kun je het recept voor drie eieren aanhouden. Dat is makkelijk kloppen, makkelijker afwegen en de gehele bereidingswijze ook makkelijker uit te voeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Suuz,

    Bedankt dat je een blog bent begonnen, ontzettend leuk kan ik een hele hoop van leren.
    Ik ben net begonnen met het lezen van je blog en je recepten, nu bak ik zelf met de mix van bakels of zeelandia voor biscuit, nu word dit hier in Nederland het meest gegeveten, maar ik vind dit zo zacht welk recept (from scratch) kan ik nu het beste gebruiken voor een wat stevigere versie van biscuit.
    Alvast bedankt groetjes Astrid (binkie1428)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oeps dat moet dus zijn GEGETEN.... sorry ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja in principe is biscuit altijd wat zachter, al zijn de mixen wat anders van structuur dan gewoon een biscuit van scratch. Ze smaken ook anders :)
    Als je zelf biscuit maakt hoort hij wel net zo luchtig te zijn.
    Misschien kun je eens moscovisch proberen (das wel wat lastiger) of even op zoek gaan naar een goed recept van genoise (met melk is dat meestal). En anders kom je al snel uit bij een of ander cake recept. De pound cake is natuurlijk het stevigst, maar de white cake hieronder (de variant met 20 gram bakpoeder) is erg lekker en behoorlijk luchtig. En erg goed voor je armspieren :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb net een viervoudig recept van jouw envoudig biscuit recept gemaakt, geweldig, meteen gelukt, vergelijken met de meeste internet recepten....ik bewonder al je werk, en wil ook jouw workshop volgen, helaas woon ik zo ver weg...Ik heb een vraagje over jouw moscovisch gebak, hoe moet ik de boter fijnhakken, ik heb geen keukenmachine, wel een handmixer en een kleine blender, zou ik dan een van die twee kunnen gebruiken?
    Alvast bedankt,
    Olivia

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Olivia!

    Fijn dat het gelukt is :)
    Om boter fijn te hakken kun je gewoon het beste een mes gebruiken, of nog beter, twee messen.
    Gewoon in een kom en snijden maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beste Suuz,
    Maakt het nog uit hoe zwaar het ei is? Verschil tussen M en L kan soms wel 6-8 gram zijn.
    Groetjes,
    Maureen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Maureen!
    Als er in een recept gewoon ei staat kun je altijd uitgaan van 50 gram per ei.
    Als er groot ei staat is dat 70 gram.
    Er zit namelijk wel wat meer verschil tussen groot en medium dan 8 gram :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi ik zou graag jou recept eens proberen voor de fijnste verhouding maar ik begrijp gewoon echt niet hoe de hoeveelheden van de ingrediënten uitgedrukt worden? 6 1/4 Gram? Ik snap het echt niet :$ hoeveel is dat dan voor 4 eieren bv? Hihi sorry hoor...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn biscuit zakt in na het bakken wat kan het zijn heb jouw fijnste verhouding gepakt maar mensen vinden die te droog ik gebruik nu 1 ei 25 gram suiker 20 gram bloem 5 gram maizena en 1 gram citroenrasp watkan het probleem zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Biscuit is nou eenmaal droog :) Het beste kun je de biscuit besprenkelen met siroop bijvoorbeeld, en vullen met botercrème en jam. In ieder geval een sappige vulling als jam of lemoncurd, om het mooi in balans te brengen. Het inzakken kan van alles zijn. Als het probleem blijft bestaan, dan kun je het beste de normale verhouding maken. Of een mix gebruiken :)

      Verwijderen