Over mij

Mijn foto
Ik ben Suuz van Suikertaartjes, bekend van de enige echte Wavy taart. Omdat ik zoveel vragen krijg de laatste tijd over recepten en technieken, heb ik besloten zoveel mogelijk vragen hier te beantwoorden. Ik zal mijn best doen zoveel mogelijk nuttige informatie hier te plaatsen :) Als ik tijd heb zal ik ook binnenkort wat how-to's plaatsen. Voor informatie over wavy workshops of andere workshops kun je eens een kijkje nemen op mijn sites die onderaan deze pagina staan. Als je vragen hebt over recepten of iets anders op deze blog, stel ze alsjeblieft hier!! Dan kan ik alles gewoon 1 keer typen, en dan heeft iedereen er wat aan :)

maandag 3 januari 2011

Moscovisch gebak

Voor moscovisch gebak bestaat er maar één goede verhouding.

Op 1 ei gebruik je 20 gram kristalsuiker, 6 1/4 gram maizena, 18 3/4 gram bloem, 1/4 gram zout en 20 gram harde boter.

Per halve liter kun je uitgaan van 1 ei.

In een kom de harde boter met de bloem, maizena en het zout fijnhakken en koel wegzetten.
Klop de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Voeg pas weer wat suiker toe als het eiwit weer helemaal stijf is.
Klop het eigeel met de andere helft van de suiker tot een lichtgele, romige massa.
Voeg het botermengsel toe aan de eiwitten en schep er het eigeel op. Schep het geheel heel vlug en luchtig door elkaar.
Schep het beslag zo snel mogelijk in de ingevette vorm en vul de vorm niet verder dan 2/3. Plaats de vorm op een rooster in een vrij hete oven (ongeveer 175 graden) en bake het gaar in ongeveer 45 minuten. De eerste 20 minuten de oven absoluut niet openen!

Iedere oven werkt anders natuurlijk. Als je ziet dat je moscovisch gebak in een bol rijst, staat je oven te heet. Probeer het dan eens op 160 graden.

Eventueel kun je aan dit recept krentjes, rozijntjes of andere gedroogde vruchtjes toevoegen. Doe dit dan direct bij het mengsel als je het eigeel en de boter erbij doet.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Suuz,

  Als je dit gebak maakt en je hebt de boter met bloem en zout fijngehakt en koel weg gezet, dan blijft het hard toch? Als je dat dan toevoegt aan de eiwitte en dan het eigeel erop doet, heb je dan niet allemaal klontjes? Hoe ziet het beslag er dan uit?

  Groeten Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja dat klopt, daarom moet je de boter heel fijn hakken met de bloem tot het echt kleine krummeltjes zijn.
  Deze krummeltjes worden dan tijdens het bakken opgenomen door de rest van het beslag.
  Moscovisch gebak is niet makkelijk te maken daardoor, maar absoluut de moeite waard :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey suuz....

  Mijn eerste probeersel zit in de oven..... heb het droge spul gemalen met de keukenmachine. Super fijn poeder gekregen............ Je hoort/ziet het resultaat wel.

  Groetjes Arjan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Suuz,

  Ik heb het net geprobeerd en hoewel de smaak prima is :) is hij helaas nauwelijks gerezen...dit ligt waarschijnlijk aan de temperatuur van de oven, maar hoe hoog wordt de taart meestal bij jou?

  Kan het ook liggen aan de boter? Ik had het zo klein als halve of kwart erwtjes; is dat klein genoeg of moet het inderdaad, zoals hierboven staan, eigenlijk poederachtig zijn?

  Dank je wel!

  Groetjes,
  Susan

  BeantwoordenVerwijderen