Over mij

Mijn foto
Ik ben Suuz van Suikertaartjes, bekend van de enige echte Wavy taart. Omdat ik zoveel vragen krijg de laatste tijd over recepten en technieken, heb ik besloten zoveel mogelijk vragen hier te beantwoorden. Ik zal mijn best doen zoveel mogelijk nuttige informatie hier te plaatsen :) Als ik tijd heb zal ik ook binnenkort wat how-to's plaatsen. Voor informatie over wavy workshops of andere workshops kun je eens een kijkje nemen op mijn sites die onderaan deze pagina staan. Als je vragen hebt over recepten of iets anders op deze blog, stel ze alsjeblieft hier!! Dan kan ik alles gewoon 1 keer typen, en dan heeft iedereen er wat aan :)

maandag 3 januari 2011

Swiss meringue botercrème

Dit recept meet je af in volumes, niet in gewichten.
Als je bijvoorbeeld de 1:2:3 verhouding aanhoudt betekent dat 1 cup eiwit, 2 cups suiker en 3 cups boter (1 cup boter weegt 226 gram) op kamertemperatuur.
Als je geen cups in huis hebt kun je ook gewoon een theekopje gebruiken, of even opmeten in welk kopje 240 ml water past. Of gewoon 1 theekopje, 2 theekopjes en 3 theekopjes aanhouden.

Doe de eiwitten met de suiker in een vuurvaste kom en plaats de kom op een pan met water. Zet de pan op middelhoog vuur en zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
Laat de suiker volledig smelten en zorg ervoor dat de eiwitten minimaal de temperatuur van 72 graden bereiken. Dit is erg belangrijk, anders kunnen de eiwitten de boter niet dragen. Je MBC zal dan ongetwijfeld gaan schiften na een tijdje, wat inhoudt dat het vocht van de eiwitten zich zal splitsen van de overige ingrediënten.
Ik zorg er altijd voor dat mijn eiwitten net het stadium van licht siroopachtig bereiken.

Klop vervolgens de eiwitten helemaal stijf en koud. Als ze nog een beetje warm zijn, zal de boter smelten, wat de structuur van je MBC geen goed zal doen.
Als je eiwitten helemaal stijf en koud zijn kun je klontje voor klontje de boter toevoegen. Hiervoor wissel ik de garde om voor de K-klopper.
Blijf kloppen tot alle boter is toegevoegd en je MBC mooi romig en zijdezacht is.
Eventueel kun je nu wat smaakstofjes toevoegen als vanille- of amandelextract.

Bewaar de MBC in een afgesloten bakje in de koelkast en klop hem voor gebruik nog even op.
Invriezen kan natuurlijk ook. Liefst doe je de MBC dan in een goede diepvrieszak waar je zoveel mogelijk lucht uithaalt. Dan in een luchtdicht doosje in de vriezer.
Laat de MBC ontdooien in de koelkast en klop hem voor gebruik nogmaals op.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Suuz,

  Gebruik je voor dit recept kristalsuiker of poedersuiker ?

  Groetjes Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Suuz,

  Ik heb een vraag en hoop dat jij mij kunt helpen. Ik heb een taart opdracht gekregen maar met de vraag om rietsuiker te gebruiken ipv kristal suiker.
  Heb jij misschien tips en trucs hoe ik dit het beste kan gebruiken, ik heb net de swiss botercreme gemaakt met rietsuiker het lukt wel maar er is veel minder volume bij het kloppen met de eiwit.
  Ik moet het gebruiken zowel in de cake als in de botercreme, elk advies is welkom.
  Alvast bedankt.

  Groetjes Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Diana!
  Hierbij gebruik je gewoon kristalsuiker hoor :)

  Astrid, Ik heb geen ervaring met rietsuiker. Maar als je het getest hebt wil ik graag weten hoe het gelukt is!

  BeantwoordenVerwijderen