Over mij

Mijn foto
Ik ben Suuz van Suikertaartjes, bekend van de enige echte Wavy taart. Omdat ik zoveel vragen krijg de laatste tijd over recepten en technieken, heb ik besloten zoveel mogelijk vragen hier te beantwoorden. Ik zal mijn best doen zoveel mogelijk nuttige informatie hier te plaatsen :) Als ik tijd heb zal ik ook binnenkort wat how-to's plaatsen. Voor informatie over wavy workshops of andere workshops kun je eens een kijkje nemen op mijn sites die onderaan deze pagina staan. Als je vragen hebt over recepten of iets anders op deze blog, stel ze alsjeblieft hier!! Dan kan ik alles gewoon 1 keer typen, en dan heeft iedereen er wat aan :)

maandag 3 januari 2011

Opa's cake

voor een ronde 6 inch vorm:
250 gram zachte boter (eventueel iets verwarmen)
250 gram kristalsuiker
4 eieren (M)
200 gram patentbloem (type 45)
Snufje zout

Klop de boter met de suiker tot het mengsel wit is en de suiker bijna opgelost. Het mengsel heeft dan de substantie van geklopte slagroom. Dit duurt wel even maar het is bijzonder belangrijk!
Ik klop mijn boter met de suiker vaak wel 10 minuten.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe, en voeg het volgende eitje pas toe als de vorige volledig gemengd is. Klop na ieder eitje even op de hoogste stand.
Als laatste de bloem en zout erbij zeven en mengen tot het een mooi homogeen beslag is geworden.
Vet de vormen goed in en bestuif met bloem!
Bakken op 150 graden ca. 1 uur. Bij andere of grotere vormen kan de baktijd wat langer zijn!
Beter kun je voor hogere vormen de cake in twee keer bakken. Het is geen biscuitmix, dus om een  cake in één keer 10 cm hoog te bakken wordt wat lastiger.
Ik vul mijn vormen van 7 1/2 cm hoog altijd voor ongeveer 2/3. Twee van die cakes op elkaar vormen dan één hoge cake. 
Het beste kun je de cake inpakken in folie als hij nog lauwwarm is (niet heet!!!), als je hem helemaal laat afkoelen aan de lucht, is de kans groot dat hij heel erg krokant wordt aand de buitenkant. Je kunt dan moeilijker carven.

11 opmerkingen:

  1. ik heb hem al enkele keren gemaakt en opa's cake is erg lekker!!!
    Een aanrader

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook een keer gemaakt en iedereen vindt het lekker. Vanavond ga ik weer bakken, wat zou lekker als vulling?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Iets wat niet te overheersend is, aangezien de cake al veel smaak van zichzelf heeft. Ik vul hem weleens met dunne laagjes chocolade (lekker krokant) of jam, lemoncurd, dulce de leche, ganache...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Alice van den Hamzondag, 27 maart, 2011

    Dit is echt waar een heerlijke recept voor een cake. Het is een makkelijk recept om te maken maar de cake heeft een verfijnde smaak vind ik. Deze ga ik vaker maken.
    Laatst had ik hem een beetje gevuld met sinaasappelcreme dit was ook een goede combinatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan dit recept gebruikt worden voor een 10cm hoge cake

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja hoor, dat kan. Maar ik zou je adviseren om er dan gewoon twee van 5 cm te bakken. Een cake van 10 cm moet dan wel erg lang in de oven, en dan droogt hij wat meer uit.
    Uiteindelijk ga je hem toch vullen neem ik aan, dus ik snij altijd de bovenkant eraf zodat er een mooie "open" cake overblijft. Die snij ik dan nog een keer of twee door. Dan alles vullen en stapelen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik moet voor zondag de cake bakken voor de colette workshop, nu vroeg ik me af of de hoeveelheid van het recept 6 inch vorm, dit is toch de 15 cm vorm. maar hoe hoog wordt de cake met de hoeveelheden van het recept?
    en hoeveel heb ik nodig voor de 20 cm cake.
    moet ik vorm ongeveer 3/4 de vullen?
    groetjes Nancy

    BeantwoordenVerwijderen
  8. moet deze cake bij hetelucht of boven/onderwarmte?/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hai Suuz,
    kan je mij de verhoudingen vertellen van een 8 inch vorm (20cm)
    Ga namelijk de cakes voor volgende week alvast bakken. En kun je mij vertellen of je in hete lucht of boven en onderwarmte bakt. Heb erg zin in volgende week!
    Mvgr,Vivian

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo Suuz,

    Mag er voor de colette workshop iets aan het beslag worden toegevoegd? En heb daar evt een suggestie voor?
    En is het de bedoeling dat we de cake tijdens de workshop vullen - en dus de vulling meenemen- omdat deze in vorm gesneden moet worden?

    Alvast bedankt voor je reactie!
    Groet Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi,

    ik heb dringend een vraag.
    Ik moet een BMW taart maken. Is dit recept stevig genoeg om in te snijden in 3D? En is vullen nodig?
    hoe doet u dit? Ik heb hier geen ervaring mee.

    Alvast bedankt,

    Jule

    BeantwoordenVerwijderen